Hiç acısı olmayanı, Geyve’de, Osmangazi civarında üretiliyor. Tatlı Kırmızı Biberi’in kurutulup öğütülmesiyle elde ediliyor. Ayrıca, acı olan cinsi ise Karacabiy, Kemalpaşa ve İnegöl’de yetiştiriliyor.
Kırmızı Biber Baharatının Faydaları
Kırmızı biber tatlı olsa da bol C vitamini içerir. Mideyi kuvvetlendirir, iştah açar, hazmı kolaylaştırır. Bol idrar söktürür. Kusmayı önler, mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler. Kırmızı biber’in başta grip ve soğuk algınlığına olmak üzere birçok faydaları da olduğu bilinmektedir. Bulaşıcı hastalıklara karşı etkilidir. Vücudun özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı olan direncini artırır. Portakaldan daha fazla miktarda C vitamini içeren bu sebze, aynı zamanda içerdiği beta karotin ile bağışıklık sistemimizi güçlendirir.
Sindirimi kolaylaştırır, romatizma, mafsal ve diş ağrılarını azaltır, krampları giderir, kolera ve gut hastalıkları başta olmak üzere bir çok hastalığa iyi gelir. Kanser riskini azaltır ve kanser tedavisinde kullanılır. Terlemeyi artırır, serinlik verir (sıcak iklimlerde kullanılmasının nedenlerinden birisi budur), öksürük ve boğaz ağrılarını gidermede (gargara olarak) kullanılır, sinir hastalıkları için doğal yatıştırıcıdır, vücuttaki aşırı yağ ve kolesterol birikiminin önlenmesini sağlar.
1 çay kaşığı 2.1 gr gelir.
Bir çay kaşığı kırmızı biber’in içinde; 9 calori, 294 mg protein, 296 mg yağ, 2.1 mg kalsiyum, 1222 mg karbonhidrat, 6.7 mg fosfor, 12.4 meg thiamine, 34.9 meg riboflavin ve 1090 units Vitamin A bulunmaktadır.