Bitkisi Hakkında Genel Bilgi
Konja, konjac bitkisinin kökünden elde edilen ve suda çözünebilen bir lifidir. Çeşitli gıda ürünlerinde direkt olarak kullanılmasının yanı sıra besin takviyesi olarak da kullanılır.
Japonya’da olarak bilinen konja, konjac bitkisinin kökünden elde edilen bir nişastadır. Asya’da yüzyıllar boyunca, Japonya ve Çin başta olmak üzere yetiştirilmektedir. Bu suda çözünebilir , glikoz içerir ve ağırlığının 200 katı kadar su tutabilir. Bu olağanüstü yüksek su tutma kapasitesi ve diyet lifleri sayesinde bilinen en iyi diyet yardımcılarındandır.
Gıda Sanayindeki Yeri
Konja lifleri gıda endüstrisinde kalınlaştırıcı, jelleşme ajanı, emülgatör ve stabilizatör olarak kullanılmaktadır. Asya’da, erişte ve tofu gibi geleneksel gıdalarda yoğun olarak kullanılır. Çoğunlukla Konja’dan yapılan erişte, farklı bir dokuya sahiptir ve düşük kalori ile düşük karbonhidrat içermektedir.
Besin Desteği Olarak Kullanımı
Yaygın olarak kilo verme yardımcısı olarak kullanılan, olarak da bilinen konja kökünün, fiberli yapısının, gastrointestinal sistemi düzenleyen, kolesterol ve glikoz emilimini engelleyen güçlü bir yapıya sahip olduğu, sağlık otoriteleri tarafından son yıllarda sıklıkla dile getirilmektedir.
Konja bitkisi, isteyen kişilere tokluk hissi verir ve böylece daha fazla yeme problemine, iştahı azaltarak yardımcı olur. Glukomannan’ın istenilen etkiye yol açması için beraberinde bir miktar su kullanımı da her zaman önerilmektedir.
Konja kökü, güçlü diyet lifleri ve yüksek su emme kapasitesi sayesinde kabızlık, yüksek kolesterol, yüksek kan basıncı ve hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) tedavilerine destek maksadıyla ve de doğrudan diyet yapmak için kullanılır.
Konja, midede tokluk hissi yaratarak, iştahı ve kalori alımını azaltmaya oldukça yardımcıdır. Çözünebilen fiber liflerinin yardımıyla, midenin boşalmasını geciktirmekte ve kana karışan şeker emilimini yavaşlatmaktadır. Kolesterol ve safra asitlerine emilim ile müdahale ederek, kolesterol düzeylerini azaltabilmektedir. Çözünebilir lifler, kabızlık probleminin giderilmesine de yardımcı olmaktadır.
Çeşitli çalışmalar Glukomannan’ın,vücudun kolesterol ve glikoz emilimini azalttığını göstermektedir. American Journal of Clinical Nutrition’ın Ekim 2008 sayısında yayınlanan bir çalışmada, araştırmacılar, Glucomannan takviyeleri ile, total kolesterol ve kötü kolesterol seviyelerini düşürdüklerini ifade ettiler. Journal of American College Beslenme 2003 sayısında da, Tayvan’lı araştırmacılar, Glucomannan takviyeleri ile tip 2 diyabetli hastaların kan şekeri düzeylerinin düşürüldüğü sonucuna varmıştır.
Konja Kökünün Yan Etkileri
Çok az rastlansa da Glucomannan’ın ishal gibi bazı gastrointestinal sistem şikayetlerine neden olabildiği bildirilmektedir. Ayrıca nadiren alerji belirtileri gösterebilmektedir. Bu belirtiler göğüs ağrısı, göğüs ve boğaz tıkanıklığı ve hatta deri döküntüleri gibi reaksiyonlar olarak ortaya çıkabilir.
Tüm bu gibi durumlarla karşılaşan kişilerin, genellikle aldıkları Glucomannan miktarını azaltarak sorunu ortadan kaldırabildikleri bilinmektedir. Ancak, gastrointestinal rahatsızlığın devam ettiği hallerde, kullanıcıların fiber kullanımını tamamen kesmesi ve bir doktora danışması önerilmektedir.
Yine de Glucomannan içeren ürünleri kullanmaya başlamadan önce, Konjac kökü liflerinin özelliklerinin dikkate alınması ve gerektiğinde bir diyetisyen hekimin profesyonel yardımının alınması önerilmektedir.