Avrupa ve Batı Asya kökenli olup, papatya ailesinin bir üyesidir. Avrupa? da yaygın bir şekilde tarımı yapılmaktadır. Tek yıllık, çiçekleri 5-10 mm çapında, dil şeklindeki çiçekler beyaz renkli, bir sıra ve 12-20 tanedir. Tüp şeklindeki çiçekler ise sarı renkli, çok adette ve kapitilumun ortasındadır. Çiçek tablası koni biçiminde, üzeri çıplak ve içi boştur (Diğer papatyalardan farkı).
Kokusu özel ve kuvvetli, tadı acımsıdır. Çiçekleri %1-2 oranında uçucu yağlar (matricin-chamazulen, bisabolol, bisaboloksit, bisabolonoksit), rezin, flavonlar (apigenin, luteolin, quercetin) içermektedir. Bu aktif bileşikler papatyaya iltihap ve spazm giderici (anti-inflammatory ve anti-spasmodic), bakteri veya mantar öldürücü (Anti-bakteriyal ve anti-fungal), ağrı kesici (Analjezik), yatıştırıcı ve sakinleştirici (Sedatif), anti-allerjik, kas gevşetici (özellikle mide-bağırsak sisteminde), antiseptik ve dezenfektan özellikler vermektedir. Yüzyıllardır güvenle yan etkisiz bir şekilde kullanılmaktadır.
Faydaları ve Kullanım Alanları:
- Mide Ekşimesi ve Mide ekşimesinden dolayı yemek borusunda veya midede duyulan yanma hissi (Heartburn)
- Depresyon, stres ve sinirsel durumlara karşı sakinleştirici
- Soğuk algınlığı ve saman nezlesi
- Uykusuzluk problemleri
- Sindirim güçlüğü ve hazımsızlık (Indigestion)
- Kolik (Kalınbağırsak ve karın boşluğunda duyulan sancı)
- Stresli kolon veya kalın bağırsak kasılması, bağırsak allerjisi (IBS: Irritable Bowel Syndrome)
- Peptic Ülser
- Ülseratif Kolit (Kalınbağırsak iltihabı)
- Böbrek ve safra kesesi taşlarına karşı çözücü, idrar arttırıcı
UYARILAR: Kan inceltici (Anti-koagülant) ilaçlarla beraber kullanılması tavsiye edilmemektedir. Önerilen dozlarda bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur.